Jak udekorować tort, żeby był estetycznie wyglancowany?

Masa cukrowa jest znana już od lat, jednak do tej pory nie cieszyła się zbyt dużym uznaniem. Była owiana złą sławą i kwestie dekoracyjne schodziły tutaj na dalszy plan. Jednak w ostatnich latach przeżywa powrót do popularności i jest coraz chętniej wykorzystywana do dekoracji tortów na różne okazje. Nic dziwnego, daje idealne wykończenie, a dodatkowo można ją dowolnie barwić, a ukryć za jej ą pewne niedoskonałości tortu.

Czy masa cukrowa to tylko ozdoba?

Zachwyt gości nad pięknym wyglądem tortu i dyskretnie pozostawione kawałki masy cukrowej na talerzyku. Brzmi jak znajomy widok? To niestety klasyk. Nawet najwięksi zwolennicy cukrowych uciech zgodnie twierdzą, że taka masa jest zbyt słodka. Czy tak zawsze musi być? Wcale nie! Masa cukrowa czy lukier plastyczny (bo tak też jest nazywana) odpowiednio użyta może być smaczna. Sprawdź co zrobić, aby tort zachwycił gości nie tylko swoim idealnym wyglądem.

Najczęściej popełniane błędy podczas nakładania masy cukrowej

Błędem, który najczęściej popełniają osoby niedoświadczone jest nakładanie masy cukrowej na tort przekładany bitą śmietaną lub kremem, który zawiera mascarpone. W takich przypadkach masa cukrowa się rozpuszcza i jest problem z jej estetycznym ułożeniem. Powodem jest to, że tak oddziałuje na nią śmietanka. Czy zatem nie da się nałożyć masy cukrowej na tort przełożony śmietanką? Da się, należy jednak zadbać o odizolowanie tych dwóch składników. Możesz to zrobić nakładając krem maślany lub ganache z czekolady na górę i boki tortów. Wtedy masa cukrowa nie będzie stykać się bezpośrednio ze śmietanką.

Dla niektórych problematyczne jest także odpowiednie dobranie wielkości. Zdecydowanie lepiej jest mieć większą masę cukrową sam tort. Podczas układania warto przeprowadzić także pierwsze, wstępne cięcie masy już na torcie. Po dopasowaniu wszystkich elementów i wygładzeniu tortu możesz zawsze poprawić jeśli uznasz, że masy jest zbyt dużo. W drugą stronę to niestety nie działa. Jeśli utniesz od razu zbyt dużo, to na dole tortu powstanie nieestetyczna dziura.

Pod względem smaku zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest umieszczenie na torcie cienkiej warstwy lukru. Jednak osoby początkujące czy takie, które pieką jedynie okazjonalne torty mogą mieć problem z cienką warstwą masy. Jest ona niezwykle delikatna i może uszkodzić się podczas przenoszenia na tort. Dodatkowo rozwałkowana cieniutko masa cukrowa uwypukli wszystkie, nawet najmniejsze niedoskonałości tortu. Jeśli więc nie przepadasz za smakiem masy cukrowej dobrą alternatywą będzie czekolada plastyczna.

Gotowa masa cukrowa z ozdobami

Jeśli chcesz sprawić przyjemność swoim dzieciom czy bliskim i planujesz z okazji ich upiec tort to skorzystaj z pewnego ułatwienia. Własnoręczne przygotowanie masy do tortów jest pracochłonne, a dodatkowo wymaga nieco doświadczenia. Oczywiście, wszystkiego można się nauczyć, ale w przypadku tortu na specjalną okazję nie ma miejsca na ewentualne błędy czy niedociągnięcia. Dlatego dobrym sposobem jest zakupienie gotowej masy cukrowej. To gotowy produkt oferowany przez sklep cukierniczy, dopracowany nie tylko pod względem estetycznym, ale także smakowym. Możesz przebierać w kolorach i z pewnością znajdziesz coś dla siebie.

Artykuł sponsorowany

Artykuł sponsorowanyJak udekorować tort, żeby był estetycznie wyglancowany?