Więcej

    Główny Inspektor Sanitarny ostrzega przed salmonellą!

    Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella z grupy D na powierzchni skorupek jaj. “Spożycie bez właściwej obróbki termicznej może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy” – ostrzega GIS.

    Szczegóły dotyczące produktu:

    Produkt: Jaja z chowu klatkowego.10 świeżych jaj. Klasa wagowa M, klasa A
    Numer partii: 23.10.21.T12
    Najlepiej spożyć przed: 23.10.2021
    Kod na skorupkach jaj: 3PL 16071303H6
    Podmiot wprowadzający do obrotu: Polskie Fermy Grupa Producentów Sp. z o.o., Włostowa 109D, 48-317 Korfantów Zakład pakowania i sortowania jaj PL 16075903

    Działania podjęte przez przedsiębiorcę i organy urzędowej kontroli:

    Zakład Pakowania Jaj posiadający weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 16075903 poinformował dystrybutora o konieczności wycofania z obrotu przedmiotowej partii jaj.

    Zarówno zakład pakowania jaj jak i ferma jaj konsumpcyjnych, z której pochodzą przedmiotowe jaja są pod stałym nadzorem Powiatowego Lekarza Weterynarii w Nysie. W ramach kontroli przeprowadzanej niezwłocznie po otrzymaniu informacji o wykryciu zanieczyszczenia, Powiatowy Lekarz Weterynarii w Nysie poddał kontroli dokumentację zakładową związaną z kwestionowaną partią oraz pobrał stosowne urzędowe próby, które zostały skierowane do badań laboratoryjnych.

    Organy Inspekcji Weterynaryjnej oraz Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują działania podejmowane przez przedsiębiorców.

    Zalecenia dla konsumentów:

    Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.

    Źródło: GIS

    WiadomościGłówny Inspektor Sanitarny ostrzega przed salmonellą!